Koncertek

213 - Slayer Tribute interjú

2010. november 05. (péntek) 20:00

Különleges DebRock koncert egy hiánypótló Tribute zenekarral. Kérdéseimre Kerekes "Hanneman" Krisztián, a 213 nevezetű Slayer Tribute és Chaotic Mechanism gitáros válaszolt.

Sepumark: Üdv Thrashvér! Nem titok hogy ismerjük egymást, de nagyon kevés dolgot tudok Rólad. Például... hogyan kerültél kapcsolatba a zenével, mely bandák és gitárosok voltak Rád hatással?

Kerekes "Hanneman" Krisztián: Még kisgyerekként a kemény szocializmus alatt jóanyám kijárta, hogy felvegyenek zeneiskolába és ott kezdtem el gitározni. De a legfőbb hatásom amiért e hangszert választottam a praktikussága mellett, Brian May a Queen gitárosa. Később természetesen más bandák is hatással voltak, a teljesség igénye nélkül: Metallica, Megadeth, Slayer, Sepultura, Death, de alapvetően a Queen zeneisége miatt kezdtem el.

213 Slayer Tribute

Megkerülhetetlen a Brutal Death/Grind ex-bandád, az Art of Massacre kérdése. Sicutól (Török József A.O.M. dobos) megkaptam a lemezt anno és totál bepadlóztam tőle. Tudtommal már nem vagy a csapatban. Mi történt? Milyen a kapcsolatod a régi társaiddal?

Az Art of massacre már valóban lezárt ügy. Egyszerűen eltávolodott a zenei irány attól amit én csinálni szerettem volna, amit anno az előd a Morass képviselt. Mikor Sicuval elkezdtük még talán 2001-ben, akkor Death metalról volt szó. Aztán jöttek a tagcserék és egy új énekessel ráálltunk a Grind vonalra. Ez volt a Spine Deforming. Volt még egy énekes csere, de aztán jött a Grindcore Sanyi és az új név a 'Massacre és itt már totál gore grind lett. Nem mintha bajom lenne a műfajjal, csak ezt már nem játszanám. Az már nem én vagyok. A Massacre of art lemezre azért büszke vagyok, bár kicsit érződik, hogy kezdetleges. Jó lett volna kihozni egy újabb lemezt, de ez már nem jött össze. A tagokkal bár ritkán találkozom megmaradt a kapcsolat. Nekem nincs okom haragudni és szerintem ők sem neheztelnek, bár biztos nem volt könnyű továbblépni. Végülis alapító voltam. A végső időszakban amúgy már basszusgitárosként nyomtam, de nem sokkal később kiszálltam, mert megalakult a saját bandám a Chaotic Mechanism.

Miért pont Slayer? (Nem ér visszakérdezni Sepultura ügyben)

A Slayer egyike a legfontosabb bandáknak akik hatottak rám és akik zenéjét nagyon szeretem. Anno 1998-ban alakult egy bandám a Dawn of darkness, amelynek utódja a CM, és már ezzel a bandával is játszottunk Slayer nótákat. Az ötlet felvetődött, hogy kéne egy olyan banda amely csak kizárólag Slayer dalokat játszik, de nem voltunk azért azon a szinten és nem tudom honnan lett volna pl dobos. Barátnőm bátyja vetette fel az ötletet aki amúgy a Kiss Forever Band technikusa és végülis ennek okán a CM gitáros Tokodi Lászlóval létrehoztuk a 213-mat.

Kedvenc Slayer lemez és dal?

Nehéz kérdés. Lemez van vagy 3, dal meg talán mégtöbb de megpróbálom megszülni. Talán a legkedvesebb számomra a South of heaven album, de a Divine Intervention és a Hell Awaits sem marad el sokkal. Dalt nehezen választanék. Raining Blood, South of heaven, Silent Scream, Ghosts of War, Hell Awaits, Dittohead, Disciple... ááá lehetetlen megmondani. Az Altar of Sacrifice-t ki is hagytam pl.

Lombardo vs. Bostaph?

Mindkét dobos zseniális. Elég csak meghallgatni mit művelnek, de szerintem Paul játéka kimunkáltabb. Igaz vele a Divine kivételével nem sikerült jelentős albumot alkotni. Kerry King mondta anno, hogy Paul kitágítja az űrt melyet Dave hagyott. Ez valóban így lehetett, mert mikor Lombardo visszatért valami más lett. Igaz egyből visszatért a régi íz, de már nem volt olyan karakteres és a dobtémák néhol igen butácskára sikeredtek. Mintha nem lett volna ötlet. Ettől függetlenül én mindkettejük témáit szeretem. Pault is elfogadtam egyből.

Manapság boldog-boldogtalan Tribute zenél... Mikor és milyen szempontok alapján állt össze a 213, ki volt az értelmi szerző, ki a banda motorja? Kíváncsi lennék a setlistre is.

Sokan rákaptak tribute banda létrehozására, mely érthető, hiszen egyszerűen azt a zenét játszák amit a legjobban szeretnek. Jó esetben élből meg is tanulták már a kedvenceiket és a csapat életét is könnyebb szervezni, hiszen az anyazenekar neve eladja a brigádot. Na persze mindez nem ér semmit ha bénán adják elő. Mi a legnagyobb tisztelettel nyúlunk a Slayer dalaihoz. Nem majmolni akarjuk őket és visszaélni sem szeretnénk az ő hírnevükkel. A 213 eleve olyan emberekből áll akik számára a Slayer a banda, az a zene amit bárhol, bármikor, minden mennyiségben szívesen fogyasztunk. A megalakulást már említettem, tehát a konkrét lépést egy kósza felvetés nyomán tettük és utána szinte pár nap alatt meg volt a másik két hiányzó tag. Kritérium volt, hogy feltétel nélkül szeressék a bandát és tudják is a saját részüket megfelelően prezentálni. Úgy vélem ez mindannyiunk bandája, de jelenleg én mutatom az irányt. Az újabb nóták betanulása terén is és egyáltalán. De általában közösen dolgozzuk ki a műsort egy adott koncertre. Nincs standard setlist, viszont van egy csomó szám amikből válogatunk. Attól függ mennyi játékidőnk van. Vagy például az alkalomtól is függ, mint idén, amikor a Seasons lemez 20. évfordulója van. Ahol főműsort játszhatunk ott igyekszünk lenyomni a teljes lemezt elejétől a végéig, egyben. A műsor elején pedig a többi, főként a klasszikus éra dalai sorakoznak. Rövidebb program esetén igyekszünk a lehető legszínesebb képet festeni, a csapat minden lemezéről legalább egy dalt előhozva.
Számok amikből jelenleg válogatunk: The antichrist, Die by the sword, Black magic, Chemical warfare, Hell awaits, Kill again, At dawn they sleep, Necrophiliac, Angel of death, Altar of sacrifice, Jesus saves, Postmortem, Raining blood, South of heaven, Silent scream, Behind the crooked cross, Mandatory suicide, War ensemble, Blood red, Spirit in black, Expendable youth, Dead skin mask, Hallowed point, Skeletons of society, Temptation, Born of fire, Seasons in the abyss, 213, Disciple. Természetesen vannak további terveink, de apró lépésenként szeretnénk haladni, mert 50-60 dal már igencsak gyomorrontós.

Mutasd be légy szíves a társaidat pár mondatban.

Kerry King - azaz Tokodi László. Vele játszom a Chaotic Mechanismben. Régóta ismerem sokat játzszottunk együtt még a Massacre-s idők előtt is. Nálunk mindkét bandában ő hozza a szólókat. Ez a Slayer esetében nem éppen helyes, de én nem vagyok szólós, kamuzni meg nem fogok.
Tom Araya - vagyis Hámori András. A Zsarnok zenekar basszer/énekese. Az ő személye volt a legfontosabb hiszen neki kell közvetítenie a dalokat. Nem lehetett számára egyszerű a szövegek és a zene betanulása, de elképesztő munkabírású. És egyre Arayásabb.
Paul Bostaph - alias Csejtei Gábor. Ő is régi thrash arc. Anno pl a Novelty-ben dobolt, de abbahagyta a zenélést. Épp akkor tűnt fel a színen amikor dobost kerestünk és képességei alapján abszolút megfelelő a posztra. A lába még nem az igazi, de 10 évet hagyott ki.

Eddigi tapasztalataitok, valamit terveitek a jövőre nézve?

Eddig akárhol megfordultunk mindenhol üdvözölték a banda törekvéseit. Elismerik, hogy végre van Slayer tribute is és a visszajelzésekből azt szűrtük le, hogy nem vagyunk nagyon kutyaütők. Az eszéki buli volt eddig a legforróbb fogadtatású és hasonlókat szeretnénk összehozni a továbbiakban is. Minél több számot szeretnénk betanulni és főként az a cél, hogy minden albumról megszólaljon legalább egy dal, de inkább több. Néha nehezen egyeztetjük a kívánságainkat egymással, nyilván mindenkinek megvannak a kedvencei, de a terveinkhez tartjuk magunkat. Célunk a lehető legtöbb helyre eljutni, főként olyan területekre ahová az anya zenekar nem, vagy igen ritkán megy el. És szeretnénk örömet okozni másoknak is mint ahogyan nekünk is az ezeket a nagyszerű nótákat játszani.

Slayer-t nem könnyű játszani. Mit tanácsolsz egy kezdő Thrash/Death gitárosnak?

Aki ismerkedik a hangszerrel az semmiképp ne Slayer-rel kezdjen tanulni. Több alapismeret kell mire egy kezdő eljuthat a thrash ezen fokára. Kitartó gyakorlás kell mindenek előtt. Laza csuklók és ujjak kellenek. A hangszerkezelés ismerete szerintem már szükséges, gondolj pl a Silent scream nótára, vagy akár az At dawn they sleep összetett témáira. Mindazonáltal vannak egyszerűbb számaik, Mandatory suicide, Dead skin mask, Seasons in the abyss, Bloodline, amiket egy kezdő is könnyen elsajátíthat. A szólók már egy más tészta. Az kezdőnek élből nem ajánlott.

Üzenenj valamit az interjú olvasóinak...

Ne a kizsákmányolás és elnyomás vezessen, sokkal inkább a tisztelet és megbecsülés. Ez nem csak zenei pályára hanem összességében ajánlott jótanács az élet bármely területén.
Köszi a kérdéseket, remélem nem írtam túl nagy baromságokat :D További sikeres munkát és zenélést!!!

Köszönöm az interjút és remélem elpusztítjátok Debrecent... persze csak átvitt értelemben.


<< vissza a hírekhez